Opleiding rechtsgeleerdheid: veel mensen hebben een verkeerd beeld van ons rechtssysteem

Er is in Nederland, en eigenlijk in alle landen, vaak grote kritiek op het rechtssysteem. U kent het wel: de crimineel wordt te licht gestraft en de brave burger wordt te zwaar gestraft. De mensen die dit soort dingen roepen hebben natuurlijk erg weinig verstand van de manieren waarop onze staat zo efficiënt mogelijk recidive probeert te voorkomen en de maatschappij in zo goed mogelijke banen probeert te laten verlopen. En omdat ik wel geïnformeerd wil zijn wanneer ik mijn mening geef ben ik een opleiding rechtsgeleerdheid gestart. Sinds enkele maanden leer ik over onze rechtsstaat en het justitiële systeem van ons land. En ik moet zeggen: ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt met de opleiding rechtsgeleerdheid: mijn ambities reiken verder dan ze ooit gereikt hebben. Ik blijf nachten wakker om te studeren en droom er van om op een dag rechter te worden. Ik vind dit een van de mooiste en belangrijkste posities die je kunt bereiken en hoop dat ik mijn dromen kan waarmaken.